Verdensmål 5
Ligestilling mellem kønnene
Kultur | Social

Verdensmål nr. 5 har til hensigt at sikre lighed mellem kønnene med særlig fokus på kvinders muligheder, lige adgang til løn, muligheder, sikkerhed m.m. Vi har valgt at tage udgangspunkt i den verden børnene kender og går derfor på opdagelse i børnenes erfaringer med kønsroller hjemme.

Introduktion

Vi arbejder dels med temaet Kultur, æstetik og fællesskab, da ligestilling og kønsroller i høj grad er et kulturelt spørgsmål og er roller der opstår og fungerer i et fællesskab. Samtidig arbejder vi med social udvikling, som har fokus på deltagelsesformer og handlemuligheder inden for fællesskabet, hvor det fællesskab børnene kender allerbedst er familien.

Børnene bruger undervejs BookCreator til at fortælle om hvilke roller og opgaver der er hjemme hos dem.

Uddybning af emnet

Vi går på opdagelse i børnenes hverdag, og undersøger hvilke opgaver hhv mor, far og børn laver derhjemme. Vi finder billeder af de forskellige opgaver i hjemmet og laver sammen med børnene en bog om dette, hvor børnene dikterer teksten.

Herefter kan bogen læses enten af børnene selv eller sammen med deres forældre.

Forslag til yderligere aktiviteter:

Se filmen Ulv (fra 3) fra Dansk Film Institut

Tal med børnene om, hvilke opgaver de laver derhjemme og i børnehaven

Tal med børnene om forskelle og ligheder på piger og drenge

Læs ”Godnathistorier for rebelske piger” af Elena Favilli og Fransesca Cavallo

Dokumentation

Den pædagogiske dokumentation er lavet med BookCreator. Børnene har fundet billeder af praktiske opgaver i hjemmet. Billederne er indsat i bog i BookCreator, hvor børnene har dikteret tekst til billederne og fortæller om, hvordan opgaverne er fordelt hjemme hos dem.

Det færdige produkt kunne se således ud:

 

Forløbet trin-for-trin

Vi går på opdagelse i børnenes hverdag, og undersøger hvilke opgaver hhv mor, far og børn laver derhjemme.

I BookCreator oprettes en ny bog. BiIlleder eller video indsættes fra BørnetubeBørnene kan herefter selv diktere tekst eller få hjælp til at skrive tekst

 

Børnene kan således både selvstændigt og med hjælp skabe deres egen bog som kan udgives på Børnetube hvorfra den deles i barnets bog eller direkte med forældrene. Man kan med fordel printe bogens QR kode og sætte den op i børnehuset så børnene selv kan scanne den og se bogen igen og igen. 

Temaet

Dette inspirationsindlæg er en del af et større tema. Tryk her og gå på opdagelse i dette tema. Her finder du nemlig mange andre inspirationsindlæg a la det, som du sidder med her.

Mere Book Creator

Dette inspirationsindlæg bruger Book Creator, som er et af børnetubes værktøjer. Du kan gå på opdagelse i de mange andre muligheder og funktionaliteter som dette værktøj rummer ved at klikke her.

Kolofon!

Dette forløb er forfattet af Christina Medom, og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “Verdensmål 5” cc:by LærIT”