Lær min kultur at kende
Lær min kultur at kende
Vi lever i dag i en global verden, hvor mange forskellige kulturer mødes i hverdagslivet. Det gælder også i dagtilbuddet, hvor børn med forskellige kulturelle baggrunde, mødes hver dag i børnehaven. Derfor er et fokus på mangfoldighed og plads til forskelle en forudsætningen, for et godt og meningsfuldt liv for børnene i dagtilbuddet.
Kulturer er en del af læreplanerne. Derfor bør de forskellige kulturer medtænkes i udformningen af aktiviteterne i dagtilbuddet.
En måde at arbejde kulturer, er at lave forløb, hvor børnene bliver bevidste om ligheder og forskelle mellem de kulturer, der er repræsenteret i institutionen.
Derigennem bliver børnene klogere på de vilkår og traditioner, der ligger i de respektive børns kulturelle ophav og skaber samtidig mulighed for en begyndende forståelse for dannelse og demokrati.
Forløbet sluttes af med at børnene skaber en fælles bog digital bog lavet i Bookcreator, hvor alle børn aktivt har bidraget med kendetegn fra deres respektive kultur.
Børnene skal være med til at lave en fælles bog om de forskellige kulturer, der er repræsenteret i institutionen. I forløbet bruges Bookcreator fra Børnetube til at lave den digitale bog. I Bookcreator kan man indsætte lyd, billeder, tegninger og film. Du kan lære mere om Bookcreator her.
Hvert barn har sin egen side i bogen, hvor deres respektive kulturelle kendetegn er beskrevet. Forslag til kulturelle kendetegn kunne være:
- Land: Børnene tegner flaget på deres nationalitet. Det kan gøres digitalt på iPad eller på papir. Herefter tages der et billede, som sættes ind i Bookcreator.
- Mad: Bogen indeholder et billede af en egnsret. Institutionen kan lave retten i institutionen. Det kan også være forældrene, der har et billede med af en madret. Alternativt kan der findes billeder på nettet.
- Sprog: Børnene indtaler lyd på deres modersmål. Det kan eventuelt laves på den måde, at børnene siger det samme på deres modersmål, uanset hvor i verdenen de kommer fra. For eksempel: – Jeg hedder Anton og jeg er 4 år gammel.
Derudover kan man udvide bogens indhold som man vil. Her er nogle eksempler:
- Bogen kan udvides med billeder, som børnene har med hjemmefra. Det kan være billeder af ting, der illustrerer kendetegn fra deres familie og kultur.
- I Google maps kan man søge på barnets land eller by. Herefter kan man tage et skærmbillede af landet og sætte det ind i bogen.
Børnene kan tegne et dyr fra deres hjemland eller andet, der er kendetegnende for landet.
Andet inspiration
Lad det gro
Lad det vokse, lad det gro I dette forløb har vi plantet karse og følger vækst processen nøje. Med film og billeder...
Få styr på formerne
Styr på formerne I dette eksempel undersøger vi de forskellige geometriske former. Børnene skal ud i verden og finde...
Kan man lege i slowmotion?
Styr på tempoet I dette eksempel har jeg sat tempoet ned på aktiviteter, der ellers går stærkt. Det er en rigtig sjov...
Info film til to-sproget forældre
Info film til to-sproget forældre Når man har familier fra andre lande, der ikke tale Dansk, har man typisk et...
Verdensmål 1 Afskaf fattigdom
Verdensmål nr. 1 har til hensigt at sikre alle lige adgang ressourcer og sikre at ingen lever i fattigdom i nogen fo...
Verdensmål 2 Stop sult
Verdensmål nr. 2 har til hensigt at sikre at ingen sulter og alle har adgang til god ernæring. Vi har valgt at tage...
Verdensmål 3 Sundhed og trivsel
Verdensmål nr. 3 har til hensigt at sikre at der er færre alvorlige sygdomme, at flere børn får lov at blive voks...
Verdens mål 4 Kvalitetsuddannelse
Verdensmål 4 KvalitetsuddannelseKultur | SprogVerdensmål nr. 4 har til hensigt at sikre alle lige adgang til...
Verdensmål 5 Ligestilling mellem kønnene
Verdensmål nr. 5 har til hensigt at sikre lighed mellem kønnene med særlig fokus på kvinders muligheder, lige adg...
Verdensmål 6 Rent vand og sanitet
Verdensmål nr. 6 har til hensigt at understøtte at alle har adgang til rent vand og gode sanitære forhold.
I...