Kribler det på legepladsen
Natur | Social

I dette forløb lægges der vægt på, at barnet øger sit kendskab til insekterne på legepladsen. Barnet skal sætte ord på sin egen natur fortælling.

Introduktion

Børnene er naturligt nysgerrig på deres omverden og især de små dyr, der findes under træstammer, sten og andre ting på legepladsen.

Uddybning af emnet

Ved at inddrage iPad kan børnene komme til at fastholde deres fundne dyr og erfaringer gennem billeder. Børnene dokumenterer med fotografier, hvad de finder. De udvalgte billeder importeres til Tubestory. Her kan processen foregå i det tempo, som passer til det enkelte barn, og der kommer et tæt samspil mellem materialet og barnets tanker og udtryk.

Forløbet kunne indeholde:
Sange
Rim og remser omkring insekter.
En tur på biblioteket hvor I kan finde forskellige bøger omkring insekter og smådyr.
”Find gemmestedet”, Børnene skal have 1 iPad (evt. et mikroskop) og gå på opdagelse på legepladsen og gemmer stederne hvor edderkopperne, bænkebidderne og myrerne eller andre krible krable dyr gemmer sig. Når gemmestedet er fundet tages der billeder af gemmestedet og insekterne.
”Dyrestudiet”, Indfang et par dyr i et syltetøjsglas eller en anden beholder (de slippes fri igen) tag dyrene med hen til dyrestudiet et spækbræt med modellervoks sat rundt i kanten så dyrene ikke slipper så nemt væk, evt. kan der ligges en glasplade ovenpå så dyre bliver i dyrestudiet.
Så tages der et par billeder af de forskellige dyr med kamera appen på iPaden.

Dokumentation

Dokumentationen for læreplanstemaet tager afsæt i Tubestory i Børnetube appen og udmunder i en færdig film der kunne se sådan ud:

Forløbet trin-for-trin

De udvalgte billeder importeres til Tubestory.
I Tubestory sætter børnene billederne sammen i en den rigtige rækkefølge og optager med mikrofonen, mens de fortæller, hvad billederne viser. De kan både pege og zoome i deres fortælling.
Når barnets fortælling er færdig, så udgives fortællingen på Børnetube og lægges i barnets bog.

Temaet

Dette inspirationsindlæg er en del af et større tema. Tryk her og gå på opdagelse i dette tema. Her finder du nemlig mange andre inspirationsindlæg a la det, som du sidder med her.

Mere Tubestory

Dette inspirationsindlæg bruger Tubestory, som er et af børnetubes værktøjer. Du kan gå på opdagelse i de mange andre muligheder og funktionaliteter som dette værktøj rummer ved at klikke her.

Kolofon!

Dette forløb er forfattet af Rune Gråbæk fra Digitaleducator.dk og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “Kribler det på legepladsen” cc:by LærIT