Fra frø til plante
Natur | Sprog

Vi arbejder med læreplanstemaet natur, science og udeliv samt sprog og kommunikation. Forløbet fokuserer på hvordan et frø bliver til en plante.

Introduktion

Børnene ser hver dag planter og blomster i haven, på vej til børnehaven, ude på legepladsen, men ved selv at plante frø, passe frøene og se dem blive til små planter, får børnene lov til at opleve glæden ved at få ting til at gro.

Samtidig lærer børnene om, hvordan planter vokser, hvordan man passer planter og hvad der sker hvis man ikke vander planterne. Fokus er således på naturens levende organismer og hvorledes vi drager omsorg herfor – herunder også at børnene udvikler en forståelse for sammenhænge i naturen.

Børnene får på denne måde viden om naturen, som skabes gennem børnenes egne erfaringer, samtaler og refleksioner.

Uddybning af emnet

I denne del af forløbet eksperimenterer vi med at så frø og se dem blive til planter. Vi følger processen fra vi planter frø til vi har planter.

Vi har plantet frø i en potte som børnene hver dag tilser og vander for at følge om og hvordan frøene bliver til planter. BØrnene bliver på den måde både bevidste om, hvordan planter gror, men også hvordan de selv kan passe planterne så de vokser.

Undervejs tages der hver dag billeder af urtepotten vi har plantet i, for at se, hvordan frøene udvikler sig.

Billederne anvendes til at lave en film i WeVideo om, hvordan frø bliver til plante.

Forslag til yderligere aktiviteter;

Plant forskellige grøntsager og se dem vokse fra frø til en spiselig plante

Mal med plantesaft

Prøv at plante piletræer ved at stikke pilegrene i jorden

Lad børnene tegne billeder af planternes vækstprocesser

Undersøg forskelle på løgplanter og planter fra frø

Læs Johan og Almas første køkkenhave

Man kan eksperimentere med at stille nogle af potterne med frø i sollys og nogle i mørke, give dem vand / ikke vande dem, plante i jord vs. plante i vat.

Dokumentation

Dokumentationen i forløbet Fra frø til plante er lavet i WeVideo, hvor der er lagt billeder fra plantens proces fra frø til plante ind, så det er muligt at følge, hvordan frøene har udviklet sig fra frø til plante over tid. Børnene fortæller på filmen om hvad de har oplevet.

Det færdige produkt kunne se således ud:

Forløbet trin-for-trin

Børnene kan være med hele vejen gennem processen. Vi bruger de billeder og film børnene selv har taget.

Log in på WeVideo og opret et nyt filmprojekt. Billeder og videoklip indsættes. Børnene trykker på optageknappen og fortæller om filmen. Man kan holde pause undervejs. Efterfølgende kan der lægges musik på filmen. Til sidst trykkes på gem og projektet kan udgives på børnetube.

Temaet

Dette inspirationsindlæg er en del af et større tema. Tryk her og gå på opdagelse i dette tema. Her finder du nemlig mange andre inspirationsindlæg a la det, som du sidder med her.

Mere Wevideo

Dette inspirationsindlæg bruger Wevideo, som er et af børnetubes værktøjer. Du kan gå på opdagelse i de mange andre muligheder og funktionaliteter som dette værktøj rummer ved at klikke her.

Kolofon!

Dette forløb er forfattet af Christina Medom, og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “Fra frø til plante” cc:by LærIT”