De 4 årstider
Natur | Sprog

I dette forløb arbejdes der med de 4 årstider ud fra læreplanstemaet natur og naturfænomener. Fokus har været at give børnene viden om de forskellige vejrfænomener de 4 årstider indeholder.

Introduktion

Indledningsvis kan man have snakke om hvilke glæder man kan have ved de 4 årstider. Fx lave snemand når der er sne om vinteren, bade ved stranden når det er sommer og gjort børnene til medskabere og producenter.

Uddybning af emnet

Med udgangspunkt i samtaler, billeder og bøger om de 4 årstider får børnene sat billeder på hvad de 4 årstider betyder. Børnene bliver medskabende af deres egen film da de er med til at både tegne og klippe rekvisitterne. De er hovedpersonerne og ved at de selv bestemmer hvad der skal ske, hvor hurtigt rekvisitterne skal bevæge sig og hvad der skal siges om de forskellige årstider. Børnene skal samarbejde om filmen da de er flere der skal rykke på rekvisitterne og den der tager billeder skal sørge for at alle er klar. Man kan med fordel bruge film kassen så børnene let kan være flere sammen uden at stå i vejen for hinanden.

Af aktiviteter kan man anvende følgende:

–     Dialogisk læsning om de 4 årstider

–     Snak om hvad dagen hedder, hvilken månede det er.

–     Kigger på vejret og kan fortælle hvad vejr det er i dag

–     Collage med de 4 årstider

Dokumentation

Dokumentationen for læreplanstemaet tager afsæt i Film X i Børnetube appen og udmunder i en færdig film der kunne se sådan ud:

Forløbet trin-for-trin

Åben Børnetube-appen og vælg Film-x Animation.

Hvis du ikke tidligere har brugt appen vil du kunne hente den nu.

Hjælp børnene med at finde et godt sted at sætte deres tablet, så den ikke rykker sig for meget. Et lille stativ kan eventuelt hjælpe.

Start et nyt projekt. Husk at man skal lave ganske små bevægelser fra billede til billede. Så får man det bedste resultat. Når optagelserne er færdige kan man redigere filmen. Så er det tid til at lave en lille lyd-fortælling til filmen.

Når filmen er lavet udgives den let til Børnetube og lægges i barnets bog. Nu kan den deles med forældrene i intrasystemet.

Temaet

Dette inspirationsindlæg er en del af et større tema. Tryk her og gå på opdagelse i dette tema. Her finder du nemlig mange andre inspirationsindlæg a la det, som du sidder med her.

Mere Film-X

Dette inspirationsindlæg bruger Film-X, som er et af børnetubes værktøjer. Du kan gå på opdagelse i de mange andre muligheder og funktionaliteter som dette værktøj rummer ved at klikke her.

Kolofon!

Dette forløb er forfattet af Karina Helt, og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “De 4 årstider” cc:by LærIT”