Verdensmål 1
Afskaf fattigdom
Personlig | Sprog

Verdensmål nr. 1 har til hensigt at sikre alle lige adgang ressourcer og sikre at ingen lever i fattigdom i nogen form. Da verdensomspændende bekæmpelse af fattigdom er et stort emne, har vi valgt at tage udgangspunkt i den verden børnene kender og kan relatere til. Vi tager således udgangspunkt i børnenes oplevelse af, hvad der er nødvendigt at have, for at leve et godt liv og hvad man kan undvære.

Introduktion

Vi arbejder i forløbet dels med Alsidig personlig udvikling, hvor vi arbejder med børnene oplevelse af hvad der er betydningsfuldt i børnenes hverdag. Vi arbejder desuden i forløbet med sprog og kommunikation, hvor vi kombinerer det talte sprog, billedsprog og skriftsprog og lader børnene selv være aktive omkring at anvende sprog både undervejs og i den færdige dokumentation, som børnene laver, hvor de selv fortæller om, hvad der betyder noget for dem i deres hverdag.

De sproglige og personlige læringsmuligheder er således mange i forløbet.

Uddybning af emnet

I forløbet har vi fokus på verdensmål nr 1 Afskaf fattigdom. Sammen med børnene diskuterer vi, hvilke ting der har betydning i hverdagen med udgangspunkt i legen med at vælge noget man ville tage med på en øde ø.

Vi taler med børnene om, hvilke ting der er vigtigt og hvilke man godt kan undvære. Børnene vælger selv et billede af noget, de selv synes er vigtige i deres hverdag, og som de gerne ville have med, hvis de strandede på en øde ø.

Billederne sættes ind i en film i Explain Everything, hvorefter børnene selv tegner og laver speak til filmen, hvor de fortæller hvad de har valgt og hvorfor.

Filmen kan herefter udgives til Børnetube, hvorfra filmen kan ses enten af børnene selv eller sammen med deres forældre.

Forslag til yderligere aktiviteter;

Læs ”Jens og bønnestagen” af Susanna Davidson

Læs ”Guf guf” af Carolina Rabei

Læs ”Afrikanske børnestreger” af Iben Kjølby Korneliussen

Dokumentation

Den pædagogiske dokumentation er lavet ved, at børnene har fundet et billede af noget de synes er vigtigt i deres hverdag. Billederne har børnene indsat i et projekt i Explain Everything og har herefter tegnet og fortalt om hvad de har valgt og hvorfor, mens deres interaktion med skærmen optages.

Det færdige produkt kunne se således ud:

Forløbet trin-for-trin

I dette arbejder børnene med, hvilke ting der er vigtige for dem i deres hverdag. Børnene vælger et billede af det de synes er så vigtigt, at de ville tage det med på en øde ø. Billederne bruges til at lave en film, hvor børnene selv fortæller om, hvad de har valgt og hvorfor.

I Explain Everything oprettes et nyt projektDer indsættes det ønskede billede, herefter kan der optages mens børnene tegner og fortæller. Dette kan gøres ad flere omgange, så det er muligt at holde pauser undervejs eller ændre optagelser. Ligeledes kan der undervejs indsættes tekst. Efterfølgende kan der udgives til  Børnetube. Hvorfra der kan deles i barnets bog eller direkte med forældrene.

Således har man til sidst en film, hvor børnene har været aktive medskabere hele vejen igennem.

Temaet

Dette inspirationsindlæg er en del af et større tema. Tryk her og gå på opdagelse i dette tema. Her finder du nemlig mange andre inspirationsindlæg a la det, som du sidder med her.

Mere Explain Everything

Dette inspirationsindlæg bruger Explain Everything , som er et af børnetubes værktøjer. Du kan gå på opdagelse i de mange andre muligheder og funktionaliteter som dette værktøj rummer ved at klikke her.

Kolofon!

Dette forløb er forfattet af Christina Medom, og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “Verdensmål 1” cc:by LærIT”