Papirflyver challenge
Natur | Sprog

Vi arbejder med læreplanstemaet natur, science og udeliv samt sprog og kommunikation. Vi har i forløbet fokus på før-matematisk opmærksomhed gennem temaet papirflyvere.

Introduktion

De fleste børn kan bruge timer på papirflyvere. Det er ikke alle papirflyvere der er lige gode til at flyve, men hvad er forskellen egentlig?

Vi laver i forløbet et eksperimentarium med papirflyvere og undersøger, hvordan form, vægt og materiale har betydning for flyveevne.
Vi registrerer undervejs vægt, flyvelængde m.v. og arbejder således med en begyndende forståelse af matematiske begreber og en undersøgende tilgang, som der lægges op til med fokus på science.

Samtidig arbejdes der med at introducere og anvende nye begreber sammen med børnene; vi introducerer begreber om vægt, mål, materialer og tal, som er med til at give børnene nogle sproglige redskaber til at begribe og forklare deres erfaringer.

Uddybning af emnet

Forløbet er et eksperiment med papirflyvere. der afprøves papirflyvere i forskellige materialer, vægt og udformning. Undervejs holdes der øje med hvordan og hvor langt papirflyverne kan flyve. Der er fokus på før-matematisk opmærksomhed gennem sproget. Begreber som tung, let, flyverne vejes, det måles hvor langt papirflyverne kan flyve etc. Der er ligeledes fokus på på science, hvor der undervejs tales med børnene om hvilken betydning papirflyvernes form og vægt har for papirflyvernes flyveevne.

Der tages undervejs billeder, film og skrives ned, hvad børnenes undersøgelse viser.   

Billeder og tekst anvendes til at børnene i Explain Everything selv kan forklare, hvordan de har lavet flyverne, hvordan de virker etc.

Forslag til yderligere aktiviteter;

Afprøve store og små papirflyvere

Lade børnene lave deres bud på bedste papirflyver og lade papirflyverne konkurrere mod hinanden

Flyve med drage

Låne bøger om fly på biblioteket

Database over forskellige papirflyvere

Se på hvordan fugle er formet og flyver – sammenligne med fly – er der sammenhæng?

Dokumentation

Dokumentationen i forløbet Papirflyver Challenge er lavet i Explain Everything, hvor billeder, målinger og tegninger fra forløbet er sat ind i Explain Everything, hvor børnene selv indtaler fortællingen om de papirflyvere de har lavet og testet.

Explain kan optage børnenes interaktion med skærmen, mens børnene fortæller om billederne på skærmen, og kan tilpasses børnenes alder og færdigheder med mere eller mindre avancerede, så børnene selv kan være med til at skabe deres egen fag-film.

Det færdige produkt kunne se således ud:

Forløbet trin-for-trin

Børnene kan være med hele vejen gennem processen med at lave fagfilm. Vi starter med at tage billeder, filmklip m.m. mens der laves og afprøves papirflyvere.

I Explain Everything oprettes et nyt projekt.

De ønskede billeder klippes ind. Herefter kan tekst, tegning m.v. tilføjes. Til sidst kan børnene indtale deres egen fortælling om det der er på siderne. Som en hjælp kan der på skærmen optages en pil, så børnene kan pege på det, de taler om under optagelsen.

Til sidst kan det færdige produkt udgives via Børnetube og lægges i barnets bog.

Temaet

Dette inspirationsindlæg er en del af et større tema. Tryk her og gå på opdagelse i dette tema. Her finder du nemlig mange andre inspirationsindlæg a la det, som du sidder med her.

Mere Explain Everything

Dette inspirationsindlæg bruger Explain Everything, som er et af børnetubes værktøjer. Du kan gå på opdagelse i de mange andre muligheder og funktionaliteter som dette værktøj rummer ved at klikke her.

Kolofon!

Dette forløb er forfattet af Christina Medom, og er udgivet af LærIT under den åbne licens cc:by. Indlægget må deles, gengives og bearbejdes frit, når blot man krediterer ophavet “Papirflyver Challenge” cc:by LærIT”